HOME BLOG
COMMUNITY
PODCAST MASTERMIND




Barefoot Men






Mrt | Feb | Jan | Dec | Nov | Okt | Sep | Aug | Jul | Jun | Mei | Apr


donderdag 01 maart 2018
Mannen zijn als wolven, ze hebben een 'pack' nodig!

Wolven'pack'


Lees dit artikel later:

In de voorgaande blog werden de 4 principes van mannelijke mannen geïntroduceerd, gebaseerd op het boek Mansfield's Book of Manly Menvan Stephen Mansfield.
In de komende 4 blogs, zullen we telkens 1 van deze principes specifiek toelichten.
Vandaag is het de buurt aan: "Mannen creëren andere mannen".

We beginnen met deze omdat het het principe is dat het nauwste aansluit bij de doelstelling van Barefoot Men, namelijk: om een platform te zijn voor alle Vlaams- en Nederlandstalige mannen die de uitdaging willen aangaan om elke dag een beetje beter te worden als papa, als partner, en als man in totaliteit.

Lees verder om alles over dit principe te ontdekken.

Wie leert er ons om man te zijn?
Wat we -als man- wel of niet doen, welk gedrag wel of niet acceptabel is, wat onze papa-rol precies is, hoe we ons tov ons gezin en onze partner moeten opstellen?
Leren we dat wel op natuurlijke wijze omdat we nu eenmaal als man geboren zijn? Lijkt me heel onwaarschijnlijk...

We weten namelijk dat kinderen, en dan jongens in deze specifieke focus, vooral leren van voorbeeldgedrag. Maar welk voorbeeld moeten ze dan volgen? Het merendeel van de opvoeding wordt nog steeds verzorgd door de moeder in het gezin. In het onderwijs zijn hoofdzakelijk vrouwelijke leerkrachten actief. De verplichte legerdienst (wat toch vooral een mannelijke aangelegenheid was) is in quasi alle landen afgeschaft.
Dus waar leert een jongen nog man te worden?
Wat mij betreft bestaat er op dit vlak een grote leemte.

Persoonlijk heb ik het geluk gehad om mijn schooltijd door te brengen in wat nog echte jongensschool was. Officieel was het al wel een gemengde school, maar in praktijk was 95% van de leerlingen én de leerkrachten mannelijk.
Let wel, hiermee wil ik niet zeggen dat gemengde scholen of vrouwelijke leerkrachten niet goed zijn! Maar de dynamiek die er ontstaat is wel anders.

Ik heb mannelijke voorbeelden mogen ervaren. Een leraar uitvoeringstechnieken (draaien en frezen) die z'n jongens als een strenge maar rechtvaardige papa behandelde. Een leraar elektriciteit die vanuit z'n charisma een ganse speelplaats op hol geslagen pubertestosteron met twee zinnen en één armbeweging in toom kon houden. Een leraar Frans die ons meer levenslessen heeft meegeven over ethiek, normen en waarden, gedrag en houding, dan ons werkelijk Frans heeft aangeleerd (dat laatste vond'k toen niet zo erg, maar het had mij nu toch wel wat moeite bespaard als er toch iets meer Frans was gedoseerd ;-) ).

Daarmee zeg ik niet dat ik de überman ben die precies weet hoe het moet, in tegendeel, ik ben het zeker ook nog aan het ontdekken.
Ik heb wel mogen ervaren welke impact het heeft om door andere mannen gevormd te worden, en hoe hun 'opvoedingswerk' me tot op de dag van vandaag nog altijd heel sterk is bijgebleven.

Dezer dagen, en dat zie ik ook bij mijn eigen zoon, valt die mannelijke opvoedkundige taak quasi volledig terug op enkel de papa.
Een hele eer, maar tegelijk ook een onmogelijke opdracht voor gelijk welke papa.

Er zijn mannen nodig om mannen te creëren.
Elke man brengt weer iets anders in, namelijk datgene wat hij heeft meegekregen vanuit de mannen die hem gevormd hebben. En zo wordt de keten voorgezet, aangevuld, en gecorrigeerd.
Het zijn trouwens ook enkel mannen die echt begrijpen hoe het is om man te zijn (net zoals ook enkel vrouwen echt zullen begrijpen hoe het is om vrouw te zijn). Die specifieke zaken dienen dan ook vanuit die kant aangereikt te worden.

Daarbij is er dan ook de vaststelling dat heel veel mannen geïsoleerd staan. Wat niet wil zeggen dat we alleen staan. We staan geïsoleerd omdat onze contacten zeer gericht zijn: op het werk praten we over het werk, in de sportclub praten we over sport,...
Maar waar praten we over het 'man-zijn'?
En vooral waar laten we het onze jongens zien en ervaren?

Dat is dan ook de doelstelling van Barefoot Men: een 'pack', een 'tribe' vormen van mannen die echt man willen zijn, en die zich daarbij willen uitdagen om dat elke dag ook een beetje meer te zijn. Vanuit dat 'pack' komen dan de gevarieerde inzichten die we op onze buurt dan weer kunnen doorgeven aan onze zonen.

Om dat te laten gebeuren is er -in eerste instantie- niet veel meer nodig dan een overkoepelend platform dat daar specifiek op gericht is. Zo blijft de logica behouden: op het werk hebben we het over het werk, op de sport over sport, en bij Barefoot Men over man-zijn.

Het tweede dat er nodig is, is het besef bij jezelf dat je het niet allemaal alleen kan weten. Er bestaat niet voor niets de uitspraak 'The lonely wolf will not survive'.
Je zit waarschijnlijk wel eens met vragen waar je niet direct een antwoord op hebt over hoe je met je partner moet omgaan, of over hoe je als vader moet reageren. En dat is heel logisch dat je die vragen hebt, want de kans is klein dat je het ooit geleerd hebt vanuit een groep mannelijke voorbeelden. Je hebt ze het niet zien doen, en daardoor kun je het dan nu ook niet zelf doen.
En wanneer je wel een voorbeeld hebt gehad, was het misschien niet het goede voorbeeld, omdat het dan niet gecorrigeerd werd door andere mannen vanuit een groep.

Kortom, om als man echt goed te zijn in je mannelijke rollen (papa, partner, zoon, broer,...), heb je andere mannen nodig die je een verscheidenheid aan voorbeelden kunnen voorhouden om er dan zelf het beste uit te halen en er in te groeien.

En dat is wat Barefoot Men aanreikt!
Een platform om ideeën en inspiratie aan te reiken die jou kunnen aanzetten om over je mannelijke rol eens dieper na te denken en er misschien (kleine) wijzigingen in aan te brengen.
Dat gebeurt via de Barefoot Men Facebook pagina. Begin die pagina dus zeker te volgen om je te laten inspireren en uit te dagen.

Daarnaast bestaat er ook de Barefoot Men groep, wat een besloten Facebook groep is, om meer met elkaar in interactie te treden, vragen te stellen, adviezen te krijgen, en elkaar aan te spreken om de ideeën en inspiratie dan ook echt in daden om te zetten.
Word dus ook zeker lid van de groep!

En daarmee kun jij de mannen'tribe' rond je hebben die je nodig hebt om elke dag een beetje beter te worden als papa, als partner, en dus als man in totaliteit!


Geschreven door Dennis Fredrickx





Blog-archief
Mrt | Feb | Jan | Dec | Nov | Okt | Sep | Aug | Jul | Jun | Mei | Apr