HOME BLOG
COMMUNITY
PODCAST MASTERMIND




Barefoot Men






Mrt | Feb | Jan | Dec | Nov | Okt | Sep | Aug | Jul | Jun | Mei | Apr


donderdag 08 maart 2018
Waarom mannen doelen nodig hebben

Man met doel


Lees dit artikel later:

Dit is de derde blog in de reeks over de 4 principes van mannelijke mannen, gebaseerd op het boek Mansfield's Book of Manly Men van Stephen Mansfield.
In deze blog zoomen we specifiek in op 1 van de 4 principes, namelijk: "Mannen hebben een doel of uitdaging nodig dat groter is dan zichzelf".

Het is een cliché: mannen zijn vooral resultaatsgericht, en vrouwen hebben meer focus op het proces.
Uiteraard zijn er veel nuances in te leggen, maar toch is het goed voor onze mannelijke energie om ons wat aan dit cliché vast te houden.

Lees verder om er alles over te ontdekken.

Het zit in onze oergenen ingebakken (of zo hebben we het toch uit de geschiedenisboeken geleerd): de mannen gingen op jacht, de vrouwen zorgden vooral voor de kinderen.
Dat maakte ons, mannen, al direct zeer resultaatsgericht: er moest eten op tafel komen om het gezin te onderhouden. En jagen is sowieso ook heel gefocust: dat beest zal het worden!

Dezer dagen moeten we niet meer letterlijk op jacht gaan, maar we jagen nu wel op andere dingen die ons gezin veilig, gezond en wel kunnen houden.
Of dat altijd even goed is, dat is een andere vraag. Want ik ben er ook wel van overtuigd dat in een professionele omgeving er soms wel wat minder op het resultaat gespeeld mag worden en wat meer rekening gehouden mag worden met de wijze waarop dat resultaat bereikt zal worden.
Dat is dan misschien ook wel de reden waarom de mannelijke en vrouwelijke energie meer in gelijkheid gebracht moet worden binnen vele bedrijven. En dat kan er dan ook voor zorgen dat de mannen wel man kunnen blijven, en de vrouwen -vanuit hun vrouwelijkheid- voor het evenwicht kunnen zorgen.

Volledig in die mannelijke energie blijven, doet de energie dan ook volledig stromen!
Een doel stellen, het achterna jagen, volledig gecombineerd met onze doe- en actiekracht, daar krijgen wij, mannen, het warm van. En daar hoort ook de nodige trots en aanzien bij wanneer we dat doel dan ook effectief bereiken. Het is onze "jachttrofee" die we dan met veel tromgeroffel terug thuis brengen om de stam te voeden.

OK, er zit wel wat ego en spierballengerol bij, maar dat hoort er nu eenmaal bij.
Schitter maar eens wanneer je die boom gesnoeid hebt, of die gazon hebt gemaaid.
En ja, voor de dames, wij krijgen graag dat schouderklopje voor onze daden. Zo wordt onze mannelijke energie nog verder gestimuleerd.

Natuurlijk hoeft het niet alleen daar bij te blijven. Want als we dan toch die doelen en resultaten nastreven, waarom dan geen doelen stellen waar anderen ook wel bij varen?
Waarom dan geen doelen stellen die grootser zijn dat onszelf, en doelen die we quasi onmogelijk nog alleen zullen kunnen behalen?

Als je echt in je mannelijke energie stapt, dan zijn het dat soort doelen, de doelen waarin je jezelf helemaal kan verliezen, die van jou een echte mannelijke man zullen maken!

Je hoeft daarvoor niet onmiddellijk de wereld te gaan verbeteren. (maar als je wil, zal ik je zeker niet tegenhouden ;-) )
Je kan al beginnen bij jezelf: durf eens een echt uitdagend doel te stellen voor jezelf! Heb je altijd al eens de marathon willen lopen of die triatlon willen vol maken? Wil je die overtollige kilo's kwijt? Wil je meer spiermassa kweken?
Maak het concreet, pin het vast en ga er voor. Je zult merken dat je (mannelijke) energie vrij snel de hoogte in vliegt!

Je kan de focus ook vanuit jezelf verleggen naar anderen. Wat zou bijvoorbeeld een uitdaging of doel kunnen zijn dat het leven voor al je gezinsleden een pak waardevoller of aangenamer zou maken? En hoe zou je dat kunnen verwezenlijken?
Ook een sterke uitdaging om daar helemaal in te stappen en het waar te maken.

Van daar uit kun je het dan weer groter maken: wat dient er in je buurt nog te gebeuren, en hoe kun jij daarin iets realiseren? Hoe kun je eventueel verschillende mannen bij elkaar brengen om samen iets op te pakken en waar te maken?

Je ziet het, mogelijkheden genoeg om jezelf uit te dagen en doelen te stellen!

De enige echte valkuil hier is je eigen passiviteit. Het is eenvoudig om gewoon in de routine van de dag voort te malen. Op te staan, de kinderen klaar te maken, een dagje gaan werken, thuis te komen, misschien nog wat huishoudelijk werk doen, voor TV hangen, slapen, en de volgende dag hetzelfde scenario. Weinig spanning, weinig of geen uitdaging, en vooral het ideale scenario om de mannelijke energie in jou compleet te smoren.

Doe daar vandaag nog iets aan! En zet die uitdaging die de routine kan doorbreken!
Heb je het gevoel dat je sterk gevangen zit in de dagelijkse gebruiken, begin dan bij jezelf, en kies iets dat jij echt voor jezelf wil verwezenlijken.
Zit gans het gezin wat in het slob, kies dan vooral iets waar iedereen beter van zal worden, en waar jij als drijvende kracht het verschil in kan maken.

Dus, wat is de uitdaging waarin jij (een beetje) beter wil worden, voor jezelf, in je papa-rol, in je rol als partner, of als man in totaliteit?


De Barefoot Men Facebook groep kan je daar bij helpen om het dan ook echt waar te maken!
Deze groep heeft als doel om vragen te stellen, adviezen te krijgen, en elkaar aan te spreken op die dingen die we willen bereiken.
Word dus ook zeker lid van de groep!

Via de Barefoot Men Facebook pagina worden nog andere ideeën en inspiratie aangereikt die jou kunnen aanzetten om over je mannelijke rol nog dieper na te denken en er (kleine) wijzigingen in aan te brengen.

En zo kunnen we elkaar helpen om elke dag een beetje beter te worden als papa, als partner, en als man in totaliteit!


Geschreven door Dennis Fredrickx





Blog-archief
Mrt | Feb | Jan | Dec | Nov | Okt | Sep | Aug | Jul | Jun | Mei | Apr