HOME BLOG
COMMUNITY
PODCAST MASTERMIND




Barefoot Men






Mrt | Feb | Jan | Dec | Nov | Okt | Sep | Aug | Jul | Jun | Mei | Apr


donderdag 01 februari 2018
Waarom je jezelf als cadeau moet geven

Geef jezelf als cadeau


De derde blog in de Valentijn-reeks.
In deze reeks behandelen we het concept van de 5 'love languages' uit het boek "The 5 love languages, the secret to love that lasts".
Na "De krachtigste boost voor je liefdesleven" en "Hoe jouw woorden je relatie kunnen maken of kraken", zoomen we vandaag in op 2 nieuwe liefdestalen: 'Quality time' - bewust en met volle aandacht tijd met elkaar doorbrengen, en 'Receiving gifts' - kleine, al dan niet materiële, attenties en cadeautjes aan elkaar geven.

Tijd met elkaar doorbrengen, en elkaar cadeautjes geven, zijn manieren om je liefde te uiten die we allemaal wel kennen en veelal toch wel vrij vanzelfsprekend vinden. Zeker wanneer we verliefd zijn en in het begin van een relatie.
Je geniet dan met volle teugen van elkaar en elkaars aandacht, en wil -uiteraard- liefst zo veel mogelijk tijd met elkaar doorbrengen. Je wil -uiteraard- ook het beste van jezelf laten zien, dus kleine attenties zijn nooit ver weg.
Maar wat als het 'normale' leven terug je aandacht opeist en de verliefdheidshormonen zich langzaam stabiliseren?

De tijd die we met elkaar doorbrengen zal nooit helemaal verdwijnen (want anders is er van een relatie geen sprake meer ;-) ), en we zullen natuurlijk ook nog wel kleine (of grote) cadeautjes blijven geven aan elkaar op de daarvoor geschikte momenten. Maar de overvloed, de glitter en de glamour, die durft er toch wel wat van af te schuiven.
Op zich een heel normaal proces. Maar als de primaire liefdestaal van je partner nu net een van deze 2 talen is, dan kan die 'normalisatie' wel eens een hele grote leegte achterlaten.

Als je via quality time en via attenties de liefdestank van je partner gevuld wil houden, is het dan ook belangrijk om te blijven 'daten' met je partner, ongeacht hoe lang je al in de relatie zit. Zo blijf je tijd en aandacht aan elkaar schenken, en blijf je volledig attentvol.

Moeilijk is het niet, maar er zijn wel een paar puntjes waar je op kan letten om het nog beter te maken!

Quality time
De basis van quality time is volledig gefocuste aandacht voor elkaar. Geen smartphones, geen tablets, geen TV, geen films, geen afleiding, gewoon volle aandacht voor elkaar. En wat doe je dan?
Praten! Niet over koetjes en kalfjes, maar diep met elkaar verbinden en delen wat er allemaal in je leven aan het gebeuren is, hoe je je daarbij voelt, hoe je tov elkaar staat,...

Het cliché wil dat mannen geen goede praters zijn, en al zeker niet over gevoelens en emoties. Volgens mij is dat zeker geen vaststaand feit, en zeker niet wanneer de sfeer en de psychologische veiligheid er naar is om je echt te laten zien. En als het wel lastig is, dan word je er alleen maar beter in door het meer te doen!

Het hoeft ook geen urenlang gesprek te zijn. Dit is een ritueel dat je eenvoudig dagelijks kan installeren, bijvoorbeeld telkens wanneer je in bed kruipt. Even echt connecteren met elkaar, even echt terug voeling met elkaar krijgen (emotioneel, de 'physical touch' komt nog ;-) ), en even terug volledig op elkaar afgestemd zijn. Dit versterkt de band zo extreem hard, want in het jachtige leven dat we elke dag leiden, spelen we elkaar telkens een klein beetje kwijt in de hectiek van de dagelijkse beslommeringen.

Een andere vorm van quality time, is samen dingen doen. En dan maakt het al niet uit wat het is, zolang je er maar samen op uit trekt. Romantische dingen om de band te versterken, avontuurlijke dingen om samen vrijuit plezier te maken, culturele dingen om samen over te kunnen napraten,... alles is goed, zolang je het er maar beiden over eens bent dat je het wil doen.
Het kan dan misschien wel zijn dat één van beiden zich een beetje moet 'opofferen' om de ander een pleziertje te doen, maar zolang je je kan verzoenen met het feit dat dit 'samen dingen doen' een uiting van liefde is (en het niet altijd dezelfde is die zich moet 'opofferen'), dan is dit een zeer mooi geschenk dat je elkaar geeft!

Soms komt ook wel eens het excuus dat het lastig en moeilijk is om tijd te maken om samen dingen te doen. Ja, dat is absoluut een realiteit. Maar in alle hectiek en drukte is het soms ook lastig om tijd te nemen om te eten, en dat blijf je ook doen, simpelweg omdat je weet dat je zonder die voeding het niet lang zal uithouden. Wel, met quality time is dat net hetzelfde. Zonder echte, onverdeelde aandacht voor elkaar zal ook de relatie het niet lang uithouden.

Receiving gifts - cadeautjes en attenties
Een cadeautje geven, klinkt op zich heel duidelijk. Het hoeft echter niet altijd om een echt, fysiek, cadeau te gaan. Het gaat hier vooral over een uiting van liefde. Bijvoorbeeld een briefje naast het hoofdkussen bij het ontwaken, een kleine verrassing verstopt op het dashboard van de wagen, een bloempje bij het binnenkomen,... zo veel kleine dingen die een uiting van je liefde kunnen zijn en die je kan schenken.
Het hoeft dan ook helemaal niet duur te zijn, wel gewoon attentvol.

En wanneer je er toch geld tegenaan smijt, weet dan dat -wanneer je partner deze 'receiving gifts' taal als primaire love language heeft- het de beste investering is die je kan maken, want de liefde die het zal genereren, zal je die prijs zeker waard zijn!

Er is trouwens ook een raakvlak tussen beide love languages, want het grootste geschenk dat je iemand kan geven, is jouw volledige en oprechte aandacht. En dan zitten we weer helemaal bij quality time.

Heeft je partner 'quality time' of 'receiving gifts' als primaire liefdestaal, spendeer dan zeker eens extra aandacht aan:

Wil je nog meer ideeën opdoen van dingen die je kan geven, of dingen die je samen kan doen, en/of wil je deze love languages nog verder uitdiepen, word dan zeker lid van de gratis Barefoot Men Facebook groep, een besloten groep om vragen te stellen en adviezen te krijgen als 'brothers' onder elkaar!

En om alle details van deze 'love languages' te kennen, kun je best het boek kopen: "The 5 love languages"


Geschreven door Dennis Fredrickx





Blog-archief
Mrt | Feb | Jan | Dec | Nov | Okt | Sep | Aug | Jul | Jun | Mei | Apr