HOME BLOG
COMMUNITY
PODCAST MASTERMIND




Barefoot Men






Mrt | Feb | Jan | Dec | Nov | Okt | Sep | Aug | Jul | Jun | Mei | Apr


donderdag 08 februari 2018
Waarom echte mannen stofzuigen

Stofzuigen


De laatste blog in de Valentijn-reeks!
Nog steeds baseren we ons op het boek "The 5 love languages, the secret to love that lasts", en daaruit bespreken we vandaag de 2 laatste liefdestalen: 'Acts of service', elkaar ondersteunen door dingen voor elkaar te doen, en 'Physical touch', de zachtheid, aanrakingen, en knuffels.
De introductie van het concept van de 5 love languages en de 3 overige liedestalen, kun je terugvinden in de eerdere blogs: "De krachtigste boost voor je liefdesleven", "Hoe jouw woorden je relatie kunnen maken of kraken", en "Waarom je jezelf als cadeau moet geven".

Lees verder, en maak je arsenaal aan liefdestalen compleet!

Laten we er direct induiken: als we verliefd zijn, willen we zo veel mogelijk bij elkaar zijn, doen we alles voor elkaar en kunnen we elkaar niet loslaten. Wel, daar gaat het nu precies om bij deze 2 laatste love languages.
Het is echter zo dat hoe langer we bij elkaar zijn, hoe minder de verliefdheidshormonen een invloed gaan hebben, en hoe meer alles in een routine vervalt. Daarmee heeft ieder z'n positie min of meer ingenomen, en zorgt in veel gevallen voor dezelfde zaken. Jij regelt de financiën en het huishoudelijk werk, je partner regelt alles voor de kinderen, en zorgt voor de boodschappen. Of welke verdeling van taken dat er dan ook ontstaan is. Meestal is dat organisch gegroeid, zonder er echt bewust afspraken over te maken, en in veel gevallen is dat best OK.
Als de primaire liefdestaal van je partner 'acts of service' is, dan moet je hier toch wel even iets langer bij stilstaan.

Iemand met die primaire liefdestaal hecht namelijk bijzonder veel belang aan wat je voor elkaar doet. Dingen doen, en dingen geregeld hebben, wordt dan geïnterpreteerd als de ultieme uiting van liefde.
En daar sta jij dan met al je lieve woordjes, enkele cadeautjes, en veel liefdevolle aandacht. Maar zolang je die stofzuiger niet vastpakt, zal je liefde niet gevoeld worden.

Het gaat ook echt wel in heel veel gevallen over de huishoudelijke taken, omdat dat nu eenmaal is wat er het meest voor de voeten loopt. Al hoeft het natuurlijk niet daartoe beperkt te blijven.

Waarschijnlijk is 'acts of service' ook de liefdestaal die het best te herkennen is: wanneer je partner je constant vraagt om dingen te doen, is het overduidelijk wat de primaire taal is.
Belangrijk daarbij is wel de wijze waarop het gevraagd wordt. Zeuren, zal geen effect hebben. Een liefdevolle suggestie doen, zal dan weer veel meer kans op slagen hebben (en zeker wanneer jouw primaire love language 'words of affirmation' is).

Ook de 'physical touch' is vrij eenvoudig te herkennen: het knuffelmonster dat je niet kan loslaten.
Al gaat het bij deze taal wel verder dan enkel het intiem zijn. Het is de liefdestaal van het voelen: elkaar fysiek voelen, maar zeker ook binnen een context van zachtheid en warmte.
Kan je partner dus uitermate genieten van zachte dekentjes, een warme fleece, een zachte massage, en elkaar altijd wel ergens voelen, dan mag je vrij zeker zijn van de primaire liefdestaal.

Net zo eenvoudig als deze talen te herkennen zijn, net zo eenvoudig zijn ze om er correct op in te spelen:

Acts of service
Alles wat je voor je partner kan doen, zal met open armen aangenomen worden!
Al zal je ook wel snel merken dat er prioriteiten in bestaan. Sommigen zullen er meer belang aan hechten dat jij net die taken opneemt die zij niet graag doen, anderen zullen het net meer kunnen appreciëren als je net dat doet wat het meeste nodig is.
Dat kun je gaandeweg ontdekken, of je kan het er ook gewoon over hebben. Bijvoorbeeld samen een lijstje opmaken van de top 10 dingen waarmee jij je partner het meest zou helpen.

Physical touch
Ook hier is eenvoudig mee om te gaan: alles wat zacht, warm en goed aanvoelt zal goed scoren. Elkaar veel opzoeken, een knuffel geven, even strelen in het voorbij wandelen, hand in hand over straat wandelen, arm in arm haken wanneer je bij vrienden of familie bent,... allemaal zaken die enorm gesmaakt zullen worden door iemand met 'physical touch' als primaire liefdestaal.


Het cliché wil dat vrouwen meestal diegene zijn die veel vragen (zeuren?) om dingen te doen, en dat de man altijd zin heeft in sex (dus physical touch). Dat cliché kunnen we echter compleet overboord gooien. Op geen enkele wijze hebben de voorkeursliefdestalen iets te maken met het geslacht. Er zullen evenzeer mannen zijn die enorm kunnen genieten van wanneer hun partner taken van hen overneemt, en er zullen evenzeer vrouwen zijn die resoluut voor de intimiteit kiezen.

Het komt er dus vooral op aan om de primaire love language van je partner goed te kunnen inschatten, en daar dan gericht op in te spelen. Dat zal maken dat je partner zich heel geliefd voelt, wat dan het begin is van een opwaartse spiraal in je relatie!

En wanneer die primaire taal 'acts of service' is, laat dan je daden en acties veel luider spreken dan je woorden. Is het 'physical touch', zet dan vooral in op zachtheid, warmte, en intimiteit (wat meer is dan enkel sex).

Je hebt nog enkele dagen voor Valentijn, tijd genoeg dus om de primaire liefdestaal van je partner te ontdekken en daarmee de liefdestank van je geliefde helemaal op te vullen!
Heb je daarbij frisse ideeën nodig, of wil je eens horen hoe anderen hier mee om gaan? Word dan zeker lid van de gratis Barefoot Men Facebook groep, een besloten groep om vragen te stellen en adviezen te krijgen als 'brothers' onder elkaar!

Via deze link kun je trouwens een vragenlijstje invullen dat je helpt om de primaire love language te ontdekken: http://www.5lovelanguages.com/profile/
En alle details van de love languages kun je uiteraard ontdekken in het boek: "The 5 love languages"


Geschreven door Dennis Fredrickx





Blog-archief
Mrt | Feb | Jan | Dec | Nov | Okt | Sep | Aug | Jul | Jun | Mei | Apr